Wednesday, June 19, 2013

review list baby

aku plan nk beli barang-barang baby in the next 2 weeks.. so mari revise balik things yg nak beli ye..

Nursing

1.      Crib with mattress and fitted sheet - oh ni mungkin kene postpone sbb tak cukup duit. hiks

2.      Storage for baby cloth and gear - ini pon same kot.. maybe leh beli cam box yg kt tesco tu je

3.      Travel mattress set (ie tilam, bantal and bolster) - jename bumble bee boleh, babylove boleh, sweetie baby boleh.. tgk lah mane yg aku jmpe..

4.      Mosquitoes net - pernah nampak jename babylove je. xkesah kot ape2 jename pon

Diapering

1.      Disposable diapers (50-60 per week) - hah yg ni beli la kot sikit2 newborn or size S punye jename drypers or huggies

2.      Diaper wipes / Wet tissue - pape jename pun rsenye okey jerr

3.      Petroleum jelly or A+D ointment

4.      Diaper rash cream with zinc oxide - pureen cam nampak best

5.      Changing mat - xpernah plak usya

6.      Diaper bag - alamak.. ni kene carik yg bergaye utk mommy satu, daddy satu. kalo jalan dkt2 ie g shopping complex je leh gune mommy punye, if nk balik kampung ke kne gune yg daddy punye yg berat tu. haha

Bathing

1.      Plastic infant tub and bath support - aku nk beli yg set. tak igt jename ape. babylove ade yg asing2

2.      Toiletries set (baby shampoo, baby wash, baby lotion) - aku suke johnson's baby

3.      Washcloths

4.      Hooded towel

Others:

1.      Nail clipper

2.      Brush

3.      Bulb syringe / nasal aspirator

4.      Cotton buds and cotton balls

5.      Minyak yuyi/telon and baby oil

6.      Thermometer (KIV)

Clothing:

1.      Onesies/rompers

2.      Pyjamas

3.      Baby shirt and pants

4.      Mitten and booties/socks

5.      Baby hat

6.      Bibs

7.      Barut bayi / tummy wrap

8.      Receiving blanket / baby swaddle / kain bedung

9.      Washcloth / sapu tangan baby

Feeding:

1.      Nursing pillow - ni pun ade mcm2 jename, babylove ade, bumble bee ade, sweetie baby ade, autumz pun ade. memane pon tak kesah kot. cantik je sume..

2.      Nursing bra and breast pads - oh ni kne try2 dlu bra tu.. yg cantik2 nampak jual kt fabolous moms, jename autumz pun cantik gak

3.      Burp cloth

4.      Lanolin cream - for sure la madela..

5.      Breast pump - ni dah beli. avent manual, pastu kwn aku bg madela freestyle. TQ awk!

6.      Storage bottles or plastic bag for storing milk - storage bottle kene beli kot (autumnz, bumble bee or jingle jungle), storage bag tak perlu sbb ade sikit yg kwn aku bg.. gune dlu, kalo dah abes baru beli

7.      Ice packs and cooler bag - resuable ice packs tu kne beli, cooler bag dah ade madela punye

8.      Warm and cold relief pack - ni pun nk beli, tp tak survey lg jename ape, pernah tgk yg jingle jungle and babylove punye..

9.      Bottles and teats - aku nk beli avent newborn starter set tu..

10.  Bottle sterilizer - ni pun aku nk beli avent gak

11.  Bottle warmer - ni aku dah beli. avent.

12.  Bottle and nipple brush - kalo beli starter set tu, dah ade dlm tu

13.  Liquid cleanser for feeding bottles - ntah ler.. tak pernah survey.. pape ade kt kedai nnt aku beli

14.  Drying rack - xkesah pape.. tp nk cantik. ahahaha.. motip kann..

15.  Poncho for breastfeeding (KIV) - rasenye tak perlu.. baik beli baju nursing, autumnz ade, mumdreams pon ade..

Baby-on-the-go

1.    Stroller - nk mintak parents sponsor sbb cam xcukup duit nk beli. hoho

2.    Car seat - aku suke car seat carrier maxi cosy cabriofix, tp kalo nk jimat aku beli je la halford elite classic tu..

3.      Front carrier or sling (KIV) - ni zakie ckp confirm nk beli.. beli yg sling (soft)

4.      Changing station (KIV) - xpernah jmpe lak kt msia ni..

Mommy stuff

1.      Maternity pad

2.      Disposable panties

3.      Shirt with all button in front

4.      Kain batik - mintak mak je boleh tak? hahahaha

5.      Selipar dalam rumah + socks

6.      Bengkung modern - ni xyah sbb dlm set bersalin dah ade.. lgpon satu lg pinjam sue punye

7.      Set bersalin (KIV) - ni aku rse nk beli set post-natal tanamera seperti yg sue gune.. sue jd kurus je lps gune. nk jugak!! ahahaha.. oh ade lg satu yg aku rse cam nk beli sbb terpengaruh ngn iklan which is b'hidan jelly gamat with dates extract dari trubellai

No comments: